Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του έτους.
Νέα χρονιά, νέα αρχή, ξεκινήματα, αποφάσεις, σχέδια, υποσχέσεις για αλλαγές.
Και ενώ ξεκινάμε γεμάτοι όρεξη και ενθουσιασμό, μετά από λίγο ο ενθουσιασμός ξεφουσκώνει. Εμείς επιστρέφουμε στην προηγούμενη γνώριμη κατάσταση με συνοδεία μπόλικων τύψεων και ενοχών, αφού και φέτος δεν μπορέσαμε να μείνουμε πιστοί στις υποσχέσεις μας.
Ο εσωτερικός διάλογος ξεκινά και το κεφάλι μας γεμίζει με σκέψεις που μας κάνουν να νιώθουμε τόσο μα τόσο ανεπαρκείς.
Σκεφτόμαστε ότι κακώς κάνουμε σχέδια αφού δεν είμαστε ικανοί να τηρήσουμε όσα λέμε. Παίρνουμε την απόφαση να μην ξαναβάλουμε ποτέ στόχους αφού πάντα τελικά τα παρατάμε και δηλώνουμε πως αυτή η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.
Ας δούμε τους κυριότερους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν όλα τα παραπάνω για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει τρόπος τα πράγματα να γίνουν πιο εύκολα. Αρκεί να δούμε τί κάνουμε και πώς σαμποτάρουμε μόνοι μας το αποτέλεσμα:
1. Θέτουμε στόχους ανέφικτους.
Βάζουμε δηλαδή στόχους που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό; Είναι υπερβολικοί.
Αν κάποιος θέλει για παράδειγμα να αδυνατίσει και βάλει στόχο σε ένα μήνα η ζυγαριά να τον δείχνει ελαφρύτερο κατά 14 κιλά, καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί και ότι είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου.
Μία ρεαλιστική καταγραφή του στόχου θα μπορούσε να είναι μείον 14 κιλά σε 7 μήνες, επομένως μείον 2 κιλά το μήνα.
Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί βήμα βήμα.
2. Το κίνητρό μας δεν είναι ισχυρό.
Δεν έχουμε βρει το ‘’γιατί’’ θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο, γιατί είναι σημαντικός για εμάς αυτός ο στόχος.
Στο προηγούμενο παράδειγμα εάν το κίνητρό μας είναι για να αρέσουμε στο σύντροφό μας για παράδειγμα, αυτό δεν είναι ένα ισχυρό κίνητρο αφού αφορά σε κάποιον άλλο.
Αν όμως επιθυμούμε να ελαφρύνουμε κατά 14 κιλά για να είμαστε και να νιώθουμε υγιείς, τότε το κίνητρο αφορά σε εμάς και μπορεί να μας κρατήσει κινητοποιημένους και σε εγρήγορση ώστε να πετύχουμε το ζητούμενο.
3. Δεν έχουμε ευελιξία.
Τίποτα δεν είναι στάσιμο, όλα αλλάζουν και όλα κινούνται και μετακινούνται.
Χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές ώστε να αναπροσαρμόζουμε το σχέδιο δράσης μας και να κινούμαστε με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, όταν προκύπτουν εμπόδια.
Αυτό θα ανεβάσει την αυτοπεποίθησή μας και θα μας βοηθήσει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας, γιατί θα βλέπουμε ότι τα καταφέρνουμε παρά τα εμπόδια ή τις δυσκολίες που προκύπτουν.
Να θυμάστε ότι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι οι δύο βασικές δεξιότητες των ανθρώπων που στα μάτια μας φαίνονται ‘’επιτυχημένοι’’, με ό,τι σημαίνει επιτυχία για τον καθένα από εμάς.
Για τη στοχοθέτηση και την επίτευξη των στόχων μπορούν να γραφτούν σελίδες επί σελίδων.
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε είναι ότι τελικά αυτό που μετράει είναι η διαδρομή που ακολουθείτε ώστε να φτάσετε στον τελικό στόχο που έχετε θέσει.
Μέσα από αυτή τη διαδρομή χωρίς ίσως να το συνειδητοποιείτε απόλυτα, αλλάζετε, αναθεωρείτε, ελίσσεστε, αποκτάτε δεξιότητες, τονώνετε την αυτοπεποίθησή σας, δυναμώνετε μέρα με τη μέρα.
Στο τέλος της διαδρομής είστε μία νέα βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σας και αυτό σημαίνει πρόοδος και εξέλιξη.
Κάτι ακόμα. Όλοι οι στόχοι είναι σημαντικοί.
Για κάποιον που μπαίνει στη διαδικασία να θέσει έναν στόχο και να δουλέψει για την επίτευξή του, σημαίνει ότι ο στόχος αυτός είναι πολύ σημαντικός για εκείνον.
Μπορεί να μην είναι για εμάς, είναι όμως για το ίδιο το άτομο που τον θέτει γι’ αυτό καλό θα είναι να μην είμαστε επικριτικοί ούτε να δίνουμε συμβουλές στους άλλους ως προς τον στόχο τους.
Ας επικεντρωθούμε στους δικούς μας στόχους και στο πώς θα τους πετύχουμε.
Και επειδή μου αρέσει πολύ ή μάλλον έχω ανάγκη να συνδέομαι με τους ανθρώπους και να δημιουργώ ομάδες που συνδέονται έστω και νοερά, ας βάλουμε όλοι μαζί έναν κοινό στόχο για τη νέα χρονιά.
Το 2024 αφήνουμε για λίγο κλειστές τις συσκευές και αφιερώνουμε ουσιαστικό χρόνο στους αγαπημένους μας.
Εάν η καθημερινότητά σας είναι πιεσμένη, ας είναι για μία ώρα την ημέρα.
Μία ώρα την ημέρα χωρίς κινητό, laptop κλπ είναι ένας στόχος εφικτός, με ισχυρό κίνητρο (σύνδεση με τους αγαπημένους μας) και ευέλικτος (αφού αυτή η ώρα μπορεί να είναι όποτε εξυπηρετεί τον καθένα σύμφωνα με το πρόγραμμά του).
Αν σκέφτεστε ότι μία ώρα την ημέρα δεν θα κάνει τη διαφορά, μπορείτε να κάνετε την πράξη:
1 ώρα κάθε μέρα επί 365 ημέρες ίσον 365 ώρες το χρόνο αφιερωμένες αποκλειστικά στους αγαπημένους μας, όταν μέχρι σήμερα οι ώρες αυτές ίσως να ήταν μηδενικές ή ελάχιστες!
Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε!
Εύχομαι μία όμορφη χρονιά πρωτίστως με υγεία και με δημιουργία όμορφων στιγμών σύνδεσης μεταξύ μας!
Χαρά.