– Aν και έχω πολλή δουλειά η εβδομάδα μου φαίνεται ατελείωτη.
– Το κλίμα στο γραφείο δεν αντέχεται.
– Μακάρι να μπορούσα να βρω κάποια άλλη δουλειά!
– Όλη την εβδομάδα περιμένω την Παρασκευή!
Εάν τα παραπάνω σου είναι οικεία, εάν λες τουλάχιστον μία από τις φράσεις αυτές αν όχι όλες το τελευταίο μεγάλο διάστημα, τότε είσαι στο σωστό άρθρο!
Τα νέα είναι καλά! Γιατί έχεις την επιλογή να αλλάξεις την ιστορία για κάθε μία φράση ξεχωριστά. Τί λες; Ξεκινάμε;
1. Η εβδομάδα μου φαίνεται ατελείωτη.
Φτιάξε εκ των προτέρων το πλάνο εργασιών και τον προγραμματισμό ανά ημέρα έτσι ώστε να είσαι απασχολημένος/η όλη την ημέρα και να υπάρχει μία ροή. Θα αποφύγεις έτσι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά. Να υπάρχουν κάποιες μέρες με μεγάλη πίεση μέσα στην εβδομάδα και κάποιες άλλες που κυλούν πολύυυ αργά.
Ταυτόχρονα βάλε στο τέλος κάθε ημέρας(ή σε κάποιες μέρες εάν δεν είναι εφικτό για όλες), κάποια δραστηριότητα που σου αρέσει πολύ. Μπορεί να είναι μία βόλτα με την αγαπημένη σου φίλη, μία επίσκεψη στο γυμναστήριο, ένα ωραίο βιβλίο.
Με τον τρόπο αυτό η εβδομάδα θα σου φαίνεται και θα είναι πολύ καλύτερη!
2. Το κλίμα στο γραφείο δεν αντέχεται.
Φτιάξε μια λίστα. Κατέγραψε συγκεκριμένα τί είναι αυτό που δεν αντέχεις. Θα μπορούσε να είναι ένας αγενής συνάδελφος. Ένας πιεστικός προϊστάμενος. Μπορεί να υπάρχει φασαρία που δεν σε αφήνει να συγκεντρωθείς. Ή ακόμη να απαιτείται υπερβολική ησυχία που σε κάνει να νιώθεις άβολα. Ό, τι και αν είναι κατέγραψέ το. Έπειτα διάβασε τη λίστα σου και δες. Αυτά που έγραψες είναι πραγματικά συνθήκες/ καταστάσεις που δεν αντέχονται;
Ίσως η καταγραφή να τα αποδυναμώσει. Εάν όμως η αίσθησή σου παραμένει, τότε δες για κάθε ένα από αυτά εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να κάνεις για να βελτιωθεί. Εάν ναι, μπορείς να το κάνεις. Εάν όχι, τότε γράψε σε μία δεύτερη λίστα τί μπορείς να κάνεις εσύ για σένα σε σχέση με αυτό που δεν αντέχεις, ώστε να ανταπεξέλθεις. Εάν για παράδειγμα απαιτείται υπερβολική ησυχία που σε κάνει να νιώθεις άβολα, θα μπορούσες να ακούς μουσική με ακουστικά, φυσικά σε μία τέτοια ένταση που να σου επιτρέπει να αντιλαμβάνεσαι ό,τι συμβαίνει στο χώρο, αλλά και να παραμένεις συγκεντρωμένος/η στην εργασία σου.
3. Μακάρι να μπορούσα να βρω κάποια άλλη δουλειά!
Είναι σίγουρο ότι δεν μπορείς; Είναι δεδομένο ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε τώρα, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες. Αρκεί να έχεις μάτια και αυτιά ανοιχτά, να ψάχνεις, να ρωτάς και να μην επαναπαύεσαι.
Εάν ωστόσο είσαι σε μία περίοδο/κατάσταση/διάθεση που μία νέα δουλειά φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, κάνε τη ζωή σου ευκολότερη! Πώς; Φτιάξε μία νέα λίστα η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα καλά στο περιβάλλον που βρίσκεται σήμερα. Και πριν βιαστείς να απαντήσεις ότι δεν υπάρχει τίποτα καλό, θα σου προτείνω να σκεφτείς απλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα το ότι εργάζεσαι κοντά στο σπίτι σου ή το γεγονός ότι υπάρχει πολύ κοντά στάση μετρό, ότι έχεις θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι (πίστεψέ με δεν είναι δεδομένο), ότι υπάρχει κυλικείο ή εξωτερικό καφέ που φτιάχνει τον καφέ σου ακριβώς όπως σου αρέσει και σου τον προσφέρει με μία χαμογελαστή καλημέρα!
4. Όλη την εβδομάδα περιμένω την Παρασκευή!
Και πολύ καλά κάνεις! Η Παρασκευή είναι η τελευταία εργάσιμη μέρα(όχι για όλους φυσικά) και καλά κάνεις να την περιμένεις. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Τί κάνεις περιμένοντας όμως, είναι κάτι που είναι στο χέρι σου!
Μπορείς να την περιμένεις γκρινιάζοντας ή ανυπομονώντας!
Φορώντας το μουτρωμένο σου πρόσωπο ή το πλατύ σου χαμόγελο!
Κάνοντας σχέδια(υλοποιήσιμα) για το Σαββατοκύριακο ή περιμένοντας την Παρασκευή να έρθει για να πέσεις στον καναπέ, να λιώσεις στο internet και να σηκωθείς ξανά τη Δευτέρα για να ξαναπάς στο γραφείο.
Γιατί τελικά όλα θέμα απόφασης είναι!
Αποφάσισε λοιπόν ότι θα έχεις μία ενδιαφέρουσα εβδομάδα, με projects, tasks, συνεργασίες και επικοινωνίες που θα φέρουν ποικιλία στην εβδομάδα σου και ετοιμάσου να απολαύσεις ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο!
Χαρά.